Conform unor documente pe cursul superior al Vaii Ilvei exista localitatea la inceputul secolului al XVII localitatea fiind atestata documentar din anul 1710.
Documentele istorice dar şi comparaţia cu localităţile din jur ne îndreptăţeşte să afirmăm ca istoria localităţii este mult mai veche.

          De-a lungul timpului localitatea Ilva Mare este strans legata atat cultural cat si economic si social de localitatile de pe Valea Somesului superior, in special cu Rodna si Maieru .De asemenea localitatea Ilva Mare, care pana in anul 1957 are in componenta si satul Lunca Ilvei , astazi fiind comuna separata a facut parte din Asociatia Comunelor Graniceresti (fiind localitate de granita ) fiind obligată sa trimita anual tineri care erau inrolati in regimentul de granita cu sediul la Nasaud.

          Dupa  anul 1947 odata cu instaurarea regimului comunist, a avut loc în cadrul localităţii Ilva Mare comasarea de teren pentru infiintarea CAP-ului , fapt care a dus la deportari la canal a oamenilor instariti si distrugerea micii industrii care se infiripa.

          Este demn de afirmat ca in anul 1883 se construieste biserica satului Ilva Mare prin contributia a 32 familii , costul acestui edificiu ridicandu-se conform documentelor la 17000 florini de aur , moneda vremii. De asemenea in anul 1887 se infiinteaza printre primele din tara  Banca Cooperatista Ilva Mare si prima in judetul Bistrita Nasaud .In anul 1907 se termina lucrarile de constructie a sediului  Bancii Cooperatiste Ilva Mare impreuna cu sediul Casinei Romane din Ilva Mare , unde Liviu Rebreanu , marele scriitor al neamului ramanesc va debuta.